Vijveronderhoud

Onderhoud van uw vijver

Een mooie vijver is een genot voor in uw tuin. Maar vijvers blijven niet vanzelf mooi, deze hebben zorg nodig. Antwan Tuin Totaal verzorgt de aanleg, het vijveronderhoud en schoonmaak van de vijvers. Veel vervuilde vijvers hebben problemen met de waterkwaliteit. Wij zorgen er voor dat de waterkwaliteit weer optimaal wordt en blijft.

Meer over vijveronderhoud:

Als je een vijver in je tuin hebt moet die regelmatig onderhouden worden. Ieder jaargetijde kent zijn eigen werkzaamheden:

Voorjaar en zomer

In het voorjaar en de zomer is er heel wat vijveronderhoud te doen. In het voorjaar kunnen we nieuwe vijverplanten in de vijver zetten. Ook moeten de vissen nu weer gevoerd worden.

tip: Problemen met algen in het water? Probeer er alles aan te doen om het water zo voedselarm mogelijk te maken. Voldoende zuurstofplanten zijn belangrijk om het water helder te houden. Als in de zomer de water- en oeverplanten volop aan het groeien zijn, gaat de algenplaag meestal vanzelf over. Er is dan een biologisch evenwicht ontstaan.

Herfst

Afgestorven plantendelen en ingewaaid blad kunnen voor veel problemen zorgen als ze de hele winter op de bodem van de vijver blijven liggen. We verwijderen afgestorven plantendelen dus regelmatig en zorgen er voor dat het blad van bomen niet in de vijver terecht kan komen. Dit gaat heel goed door de vijver tijdelijk met een aardbeiennet te bedekken.

Winter

Door een ijslaag dringt weinig of geen zuurstof heen. Is de vijver helemaal dichtgevroren, dan kan er dus hoogstens nog wat lucht in het water doordringen via overgebleven stengels van waterplanten. Meestal is dit niet genoeg om vissen, kikkers en andere overwinteraars in leven te houden. We zorgen er daarom altijd voor een wak door het water met een pompje (of luchtpompje) in beweging te houden.

Vijver helder houden

Het is belangrijk om de vijver helder te houden, dit doen we door minimaal één keer per jaar de waterhardheid op peil te brengen. Daarnaast wordt af en toe het filter schoongemaakt en zorgen we voor voldoende zuurstofplanten. Antwan Tuin Totaal streeft naar het behoud van een mooie en schone vijver!

Wilt u meer weten over vijveronderhoud? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op!