Wat kunt u doen tegen de buxusrups? - Antwan Tuin Totaal

Wat kunt u doen tegen de buxusrups?

Gezinstuin - Antwan Tuin Totaal
22-05-2017

Heeft u een buxushaag in uw tuin of buitenruimte? Dit is natuurlijk een prachtige toevoeging aan elke tuin, geen wonder dat veel mensen kiezen voor deze natuurlijke afscheidingsmethode. Nu de zomer echter weer in aantocht is, bestaat de kans dat de buxusrups aanzienlijke schade aan kan richten aan uw haag.

De buxusrups is een rupsje dat enkel bladeren van de buxus aantast. De buxusrups transformeert uiteindelijk tot een mot, maar gedurende de korte levenscyclus kan dit kleine diertje meer schade aanrichten dan u denkt! Buxusrupsen kunnen in feite gedurende het hele jaar aanwezig zijn, bij temperaturen boven de tien graden beginnen ze ook actief te worden. Precies in de zomerperiode dus.

Hoe herkent u de buxusrups?

De buxusrups is te herkennen aan een zwarte met felgroen patroon met lichtgele strepen in de lengte. Heeft een rups net een pop gevormd, dan is ook deze te herkennen aan een felgroene kleur met donkere strepen. Een oude pop is meer crèmekleurig met bruine accenten. Een pop is meestal iets minder dan 2 centimeter, een volgroeide rups kan ongeveer 4 centimeter groot worden.

De rupsen kunnen een zeer groot deel van uw buxus aanvreten, dit duurt ongeveer tot oktober om daarna weer in winterrust te gaan. Meestal beginnen de rupsen in mei actief te worden. De rupsen schrapen aan het begin de onderkant van het bladmoes van de buxus weg, waarna ze bladeren aan elkaar beginnen te spinnen. Vanaf dit moment zijn de rupsen duidelijk te zien, alleen bent u dan hoogstwaarschijnlijk al te laat met het ondernemen van actie omdat een groot gedeelte van de buxus reeds is aangetast.

Wat kunt u doen tegen de buxusrups?

Het verdient aanbeveling in een vroeg stadium onderzoek te doen naar de mogelijke aanwezigheid van buxusrupsen. Voert u in mei een controle uit, dan kunnen de rupsen in de meeste gevallen gewoon worden verwijderd zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Wel is het zaak na te gaan, of uw buren misschien ook last hebben van de rups. Anders loopt u kans dat het probleem vrijwel direct terugkeert. In een meer vergevorderd stadium kunt u de buxusrups bestrijden met een speciale spray. Deze behandeling dient meestal meermalen te worden herhaald, om het gewenste effect te bereiken.

Een andere mogelijkheid om buxusrupsen in het geheel uit te sluiten, is het simpelweg plaatsen van planten die niet door de diertjes worden aangetast. Er zijn meerdere soorten planten beschikbaar die als twee druppels water op de buxus lijken, onder meer de Chinese beshulst en diverse varianten van de Ilex crenata. Al deze planten zijn wintergroen en beschikken over kleine blaadjes, waardoor ze uitstekend in (een bepaalde) vorm te snoeien zijn. Het onderhoud is te vergelijken met het onderhoud van de buxus, maar dan zonder de nadelige gevolgen van de buxusrups!

Heeft u het vermoeden dat uw buxus ook bewoond wordt door deze diertjes en wilt u uw buxus graag behouden? Of wilt u een renovatie in uw tuin uitvoeren, of misschien een gloednieuwe haag plaatsen? Dan kunt u direct contact met ons opnemen, wij zullen de uitgebreide mogelijkheden met veel plezier aan u voorleggen. Antwan Tuin Totaal helpt u met elk denkbaar klusje in uw tuin, zodat u deze zomer probleemloos van uw tuin kunt genieten!